Erasmus+ Mobilitás 2019. november 16.-december 6. között Bécsben

Az idei tanévben már második alkalommal kapott iskolánk lehetőséget arra, hogy az Erasmus+ pályázat keretében 20 tanulónk három hét szakmai gyakorlatot végezzen Bécsben. Négyféle ágazatból vittünk ki tanulókat: Informatika, Gépészet, Közlekedésgépészet és Közlekedés, szállítmányozás és logisztika. A tanulók kiválasztása jelentkezés, tanulmányi előmenetel és motiváltság alapján történt. A 20 tanuló között volt, aki német nyelvet tanul, nyilván ők élvezhették a helyi németajkúság előnyeit. De nem okozott problémát az sem, ha valaki angol nyelven tudott kommunikálni, hiszen Bécs egy multikulturális város.

A Bécsben a II. kerületben a Leopoldstadt (Lipótvárosban) fekvő FEWO Pazmanitengase 8 szám alatt volt a szállásunk, ahol 4 szoba állt rendelkezésünkre. A szállásunk a bécsi Prater és a Kunst Haus Wien – Hundertwasser Múzeum közelében található.

A lakások jól felszereltek voltak:

  • ingyenes wifi;
  • szobánként saját fürdőszoba és konyha;
  • biztosították az ágyneműt és törülközőt.

Kényelmesen, könnyen tudtunk közlekedni a tömegközlekedési eszközök segítségével.Az 1. emeleten található mosógép segítségével a tanulóknak volt lehetőségük mosni. Jó volt látni, ahogy a tanulók önállóan intézték ügyeiket, beosztották a mosást, kértek tiszta ágyneműt, kitakarították a szobájukat, elmosogattak maguk után, rendet tartottak maguk körül.

Az orientációs nap után tudta meg mindenki, hogy majd melyik munkahelyre kerül. A logisztikás lányok és fiúk a Möbelixhez, a gépész fiúk a Kovách Stahlhoz, Schosserei Dorffnernél, Autoinstandsetzung Bieber GmbH-nál és Croy GmbH-hoz, a közlekedésgépészek több autószerelő műhelyekbe kerültek (KF autoservice, Secar KFZ Technik, MAC KFZ Technik) és az infós pedig Soundmovejoyhoz került. Első alkalommal mindenkit elkísértek az Austraining munkatársai, megmutatták, hogy nem is olyan bonyolult a közlekedés Bécsben. Mindenki kapott bérletet, úgyhogy bármilyen közlekedési eszközt használhattak. Megismerte mindenki a metróhálózat rejtelmeit, de ha térkép alapján nem ment, hát a GPS segítségével ért célba. Sokat önállósodtak a diákok és mindenki megállta a helyét ebben a nagyvárosban.

A cégeknél szakmájuknak megfelelő feladatokat kaptak a tanulók. A Möbelixnél visszárukat csomagoltak, cseréltek, postáztak és csinálták az ezzel járó papírmunkát illetve az elektronikusan megrendelt árucikkeket indították útjukra. Mentoraikkal nagyon jó emberi kapcsolatot alakítottak ki, és külön dicséretben részesítették őket munkájukért és hozzáállásukért. Ugyanez elmondható a többi résztvevő tanulóról és a cégekről is.

A Kovách Stahl műhelyében a fiúk CNC gépek mellett dolgozhattak, és jó volt hallani, hogy nap mint nap egyre több munkát bíztak rájuk. Főként az anyagok előkészítése volt a feladatuk, a végterméket kellett palettákra tenni majd felcímkézni, az elkészült alkatrészeket ellenőrizték.

Az autószerelőnek tanuló fiúk autókerekeket centíroztak, tisztították, kerékcserét, olajcserét, gázolaj szűrő cserét és légszűrő-, pollenszűrő cserét végeztek. Bepillantást nyerhettek abba, hogy hogyan műszakiztatják az autókat. Voltak olyan tanulók, akik segítettek egy komplett motorblokk összeszerelésébe, behelyezésébe.

Az infós a 3D tervezést tanulhatta meg, a Paint.net nevű képszerkesztő szoftver segítségével logókat szerkesztett, C# programokat írt, grafikus dizájnokat készített, szakszöveg fordított le. Ő angolos volt és folyékonyan kommunikált.

Kulturális programokra is jutott idő. Városnézés mellett, eljutottunk a Práterbe, a Madame Tussaud múzeumba, ahol megnézhettük a híres emberek viaszfiguráit. Betekintést kaptunk a Schönnbrunn kastély lakosztályainak pompájába. Meglátogattuk közösen a bécsi Schönbrunni állatkertet is, amely a világ legrégebben működő és egyetlen üzemelő barokk állatkertje és a schönbrunni kastély környezetének elemeként a világörökség része. Megnéztük a bécsi Természettudományi Múzeumot is, ahol megismerkedtünk az előző évezredekben kibontakozó civilizációtól egészen a mai tudományig. Természetesen nézelődtünk a Bécsi karácsonyi vásáron is a Rathausplatzon is, ahol a fák is ünnepi díszben tündököltek és 150 árusító stand várta az odalátogatókat kézművesipari termékekkel, kulináris ínyencségekkel és melegítő italokkal.

A kulturális programok kapcsán hirdettünk a tanulóknak fotópályázatot több témában, amelyre nagyon sok jó képet küldtek be nekünk.

Pár nyertes kép:

A fejlődés tetten érhető mind szakmailag, mind emberileg. Egy idegen világban megállták helyüket, segítettek egymásnak, igazi csapatmunkát végeztek, kommunikáltak egy idegen nyelven, ismereteket szereztek, gyakorolták szakmájukat, hozzáállásukkal és fejlődni akarásukkal büszkén képviselték iskolánkat és öregbítették iskolánk hírnevét.