Erasmus+ Mobilitás 2018. október 20.-november 19. között Bécsben

Az idei tanévben első alkalommal kapott iskolánk lehetőséget arra, hogy az Erasmus+ pályázat keretében 20 tanulónk három hét szakmai gyakorlatot végezzen Bécsben. Négyféle ágazatból vittünk ki tanulókat: Informatika, Gépészet, Közlekedésgépészet és Közlekedés, szállítmányozás és logisztika. A tanulók kiválasztása jelentkezés, tanulmányi előmenetel és motiváltság alapján történt. A 20 tanuló között volt, aki német nyelvet tanul, nyilván ők élvezhették a helyi németajkúság előnyeit. De nem okozott problémát az sem, ha valaki angol nyelven tudott kommunikálni, hiszen Bécs egy multikulturális város.

Bécs egyik kertvárosi negyedében, Hütteldorfban laktunk, egy kényelmes hostelban. Egy teljes szint volt a miénk, négyágyas szobákkal, a folyosó végén található mosdókkal és zuhanyzókkal. Az épület földszintjén társalkodó szoba is volt biliárdasztallal, csocsóasztallal. Modern ebédlő várta a diákokat bőséges reggelivel. Az alagsorban a tanulók moshattak és a szárítógépet is megtanultál használni. Jó volt látni, ahogy a tanulók önállóan intézték ügyeiket, beosztották a mosást, kértek tiszta ágyneműt.

Az orientációs nap után tudta meg mindenki, hogy majd melyik munkahelyre kerül. A logisztikás lányok a Möbelixhez, a gépész fiúk a Kovách Stahlhoz, a közlekedésgépészek több autószerelőműhelybe kerültek és az infósok maradtak a hostelban, a mentoruk helybe jött. Első alkalommal mindenkit elkísértek az Austraining munkatársai, megmutatták, hogy nem is olyan bonyolult a közlekedés Bécsben. Mindenki kapott bérletet, úgyhogy bármilyen közlekedési eszközt használhattak. Megismerte mindenki a metróhálózat rejtelmeit, de ha térkép alapján nem ment, hát a GPS segítségével ért célba. Sokat önállósodtak a diákok és mindenki megállta a helyét ebben a nagyvárosban.

A cégeknél szakmájuknak megfelelő feladatokat kaptak. A Möbelixnél visszárukat csomagoltak, cseréltek, postáztak és csinálták az ezzel járó papírmunkát illetve az elektronikusan megrendelt árucikkeket indították útjukra. Mentoraikkal olyan jó emberi kapcsolatot alakítottak ki, hogy sírtak a búcsúzáskor, és külön dicséretben részesítették őket munkájukért és hozzáállásukért. A Kovách Stahl műhelyében a fiúk CNC gépek mellett dolgozhattak, és jó volt hallani, hogy nap mint nap egyre több munkát bíztak rájuk: anyagok előkészítése, készáruk dobozolása, targoncázás is feladataik közé tartozott. Az autószerelőnek tanuló fiúk autókerekeket centíroztak, tisztították, festettek, de volt olyan is, aki motorbiciklit szerelt. Bepillantást nyerhettek abba, hogy hogyan műszakiztatják az autókat. Az infósok 3D tervezést tanulhattak meg a Global School mentorainak jóvoltából. Olyan ügyesek voltak, hogy az utolsó napjaikban már nekik kellett egy új csapatot mentorálni. Ők mind angolosak voltak és folyékonyan kommunikáltak.

Kulturális programokra is jutott idő. Városnézés mellett, eljutottunk a Práterbe, A Madame Tussaud múzeumba, ahol megnézhettük a híres emberek viaszfiguráit. Betekintést kaptunk a Schönnbrunn kastély lakosztályainak pompájába, és megnéztük a Technisches Museum gazdag kiállítását a közlekedési eszközöktől kezdve az energiaelőállítás különféle módszeréig.

A fejlődés tetten érhető mind szakmailag, mind emberileg. Egy idegen világban megállták helyüket, segítettek egymásnak, igazi csapatmunkát végeztek, kommunikáltak egy idegen nyelven, ismereteket szereztek, gyakorolták szakmájukat, hozzáállásukkal és fejlődni akarásukkal büszkén képviselték iskolánkat és öregbítették iskolánk hírnevét.