Szőlész-borász
Szakmajegyzék száma: 34 541 06
Ágazat neve: 21. Élelmiszeripar
Megszerezhető képesítés: Szakképesítés
Iskola rendszerű képzési idő: 3 év (+2 év alatt érettségi megszerezhető)
Egészségügyi alkalmassági vizsga: Szükséges
Pályaalkalmassági vizsgálat: Szükséges
Képzés munkarendje: Nappali
Képzési forma: Szakközépiskola
A végzett szakember a szőlészet területén ismeri a szőlőtermesztés gyakorlati fogásainak teljes feladatát, a szőlészetben használt géppark működtetését, a szüret előkészítését, lebonyolítását. Ismeri a borászati termék előállításának vertikumát a must kezelésétől egészen a forgalomba hozott palackozott borig. Tisztában van a szőlőtermesztés, borászat gazdálkodási alapismereteivel és ugyanilyen szinten a borturizmus, a biogazdálkodás, a helyi borértékesítés és az adminisztráció szabályaival.

Ezekben az intézményekben indul ilyen képzés: